Responsief

Toen het internet net voor het grote publiek toegankelijk werd, was er eigenlijk maar 1 machine die gebruikt werd, de PC. In de loop der jaren werd de resolutie van het scherm steeds hoger. In die jaren kwamen er ook andere machines met internettoegang, zoals de laptop. Dit gaf nog niet veel problemen, want deze machines hadden vaak een scherm met vergelijkbare resoluties.

In 2007 kwam de smartphone revolutie op gang, waardoor het bekijken van websites niet alleen op een PC of laptop plaatsvond, maar ook op het veel kleinere scherm van de smartphone. Paar jaar later kwam daar de tablet nog bij, die het midden houdt tussen een smartphone en een laptop qua scherm. Tegenwoordig internet je haast overal mee: SmartTV, HTPC, Smartphone, Tablet, Laptop, PC, je kan het haast niet zo gek bedenken. En in de toekomst zal dat alleen maar meer worden!

Door al deze verschillende apparaten, werd het ook steeds moeilijker voor een websiteontwerper om te kiezen. Ga je ontwerpen voor een smartphone, waarbij de site op een PC veel lege ruimte laat zien, of andersom, waarbij de smartphone gebruiker vaak moest zoomen en scrollen om de inhoud te kunnen lezen. Vaak ging je dan kijken met welke apparaten je site het meeste bekeken werd en op basis daarvan ging je de site maken. Dit is natuurlijk niet wenselijk, want je wil eigenlijk iedereen een goede ervaring bieden op uw website! Des te beter uw website te lezen en te gebruiken is, des te groter de kans op nieuwe klanten en contacten!

Niet alleen de klant heeft voordeel bij een responsief design, ook u als website eigenaar heeft grote voordelen bij een dergelijk ontwerp. U hoeft slechts 1x een site te laten maken en deze kan op alle huidige en toekomstige apparaten worden bekeken. Geen aparte websites meer laten maken voor mobiele apparaten, geen speciale app laten ontwikkelen en geen exorbitante onderhoudskosten voor het onderhouden van verschillende versies van uw website. 1 Website voor alle klanten, 1x bijwerken en iedereen heeft toegang tot dezelfde informatie!

Om u een goede indicatie te geven wat een responsief design doet, hoeft u alleen maar deze site te bekijken op verschillende apparaten. U zult het verschil zien tussen een PC, Tablet en Smartphone, echter de informatie op zich blijft hetzelfde!